Projectadvies op maat

Vele lokale overheden voelen de nood aan begeleiding en advies als ze een duurzaam project willen realiseren op hun grondgebied.

Aangezien gemeenten een voorbeeldfunctie te vervullen hebben, wil het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost-Vlaanderen hen daarin ondersteunen. Daarom is er projectadvies op maat in het leven geroepen. Een dienstverlening die gemeenten moeten helpen om projecten op hun grondgebied te verduurzamen.

De infofiche geeft je een idee welke projecten in aanmerking komen en wat de randvoorwaarden zijn. Vraag je advies aan via het aanvraagformulier. De expert van de MilieuAdviesWinkel worden hiervoor ingezet.

Dit is een aanbod uit het Omgevingscontract van de Provincie Oost-Vlaanderen. 

BEN-advies

Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Europa voldoen aan de BEN-normen. Voor nieuwe gebouwen van overheidsinstanties gelden de BEN-principes al vanaf 2019. Er is echter geen reden om zolang te wachten. Als openbaar bestuur kan je nu reeds de nodige stappen zetten naar bijna-energieneutraal bouwen en zo een glansrijke voortrekkersrol spelen in het creëren van een stevig draagvlak. 

Heeft jouw bestuur concrete nieuwbouwplannen? 

De provinciale steunpunten bundelden de vijf inspirerende voorbeeldprojecten van BEN-overheidsgebouwen die bezocht werden tijdens de BEN-roadshow in een bevattelijke brochure. De BEN-gids geeft een handig overzicht van de voordelen van Bijna Energie Neutrale gebouwen. U leest er achtergrondinformatie over de gebruikte technieken, de technische fiche en het financiële plaatje.

Download hier de BEN-brochure met een vijftal voorbeeldprojecten.

 

Over BEN   

Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie gebruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Het energiepeil (E-peil) voor scholen en kantoren bedraagt maximum E40. Het thermische isolatiepeil (K-peil) is K40 of lager. De energie die wel nog nodig is, wordt grotendeels uit hernieuwbare energiebronnen gehaald, met een minimum van 10 kWh/m² op jaarbasis. Je kan de volledige nieuwe regelgeving voor Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB-eisen) hier nalezen.