Ik renoveer, dus ik BEN!

11 gezinnen stappen mee in het renovatietraject

Dit voorjaar werd het startschot gegeven van het collectief renovatieproject 'Ik renoveer dus ik BEN!' in de gemeenten Kruishoutem, Zingem en Oudenaarde. Samen met de energieconsulenten van de Gezinsbond hebben we een traject aangeboden waarbij de inwoners onafhankelijk advies en begeleiding krijgen bij hun renovatie.

Tijdens de eerste info avonden kregen de inwoners informatie over dak-, muur- en vloerisolatie, ventilatie, hernieuwbare energie en nieuwe financieringsmogelijkheden. Er werd uitgelegd welke delen van je woning je best aanpakt en welke voordelen dit oplevert.

V. Verhaegen en zijn vrouw kochten recent een woning in Oudenaarde. Omdat ze renovatieplannen hadden maar niet de nodige kennis, gingen ze naar de infoavond op 23 maart. “We zijn tevreden over deze avond. De deskundigheid van de adviseurs was zeer groot en de informatie vernieuwend. Je merkte aan het publiek dat veel zaken, bijvoorbeeld over de renteloze energielening in Oudenaarde, nog veelal onbekend zijn.”

Na afloop vroegen heel wat gezinnen gratis renovatieadvies aan huis. Hierbij kregen ze van de adviseurs gepersonaliseerde tips om hun woning energievriendelijker te maken.

 Ook V. Verhaegen besloot gebruik te maken van het advies aan huis. “Wij hadden zelf al gedacht aan dakisolatie en de vervanging van enkele ramen. Tijdens het advies werd ons aangeraden om ook het dak van de garage, de kelder en onze buitengevel te isoleren. Het interessante aan dit traject is de vrijblijvendheid van elke stap.”

 Uiteindelijk beslisten 11 gezinnen om zich te laten begeleiden bij de uitvoering van hun renovatie. Hierbij gaat de Gezinsbond op zoek naar de geschikte aannemer, liefst in eigen regio, voor hun specifieke plannen en vragen ze ook de offertes aan. Deze laatste stap is momenteel lopende en we zijn beniewd naar de resultaten.

V.Verhaegen; “Voortvloeiend uit het advies aan huis hebben we offertes laten opvragen voor de isolatie van ons dak, kelder en garage, de vervanging van enkele ramen in hoogrendementsglas en zonnepanelen. We wachten nu nieuwsgierig de offertes af en blikken in ieder geval positief terug op het reeds afgelegde traject.”

 Raadpleeg hier de folder van dit project.