Voorbeeldvragen

Enkele voorbeelden van korte en concrete vragen:

Hoeveel isolatie moet er in mijn dak?

De algemene regel is: hoe meer dakisolatie, hoe beter. Warmte stijgt en dus is dakisolatie de eerste en belangrijkste stap om de energievraag en – kost te verminderen. De MilieuAdviesWinkel raadt bij renovatie minstens 25 cm isolatie aan. Als materiaal is de klassieke rotswol of glaswol goed, beter nog is om met bio-ecologische materialen te werken zoals papiervlokken, houtwol of -vezel, hennep en vlas. Bevestig de isolatie tot tegen het onderdak en vergeet ook het dampscherm niet aan de binnenkant van de isolatielaag. Dat kan een dampremmende folie zijn of een OSB-plaat van minstens 12,5 mm dik.

Onze verwarmingsketel is aan vervanging toe. Waarop moeten we letten?

Kies voor een condensatieketel met een HR-TOP label. Alle merken en fabrikanten plaatsen meestal zelfs niet anders meer. Meer ecologische alternatieven zijn een condenserende pelletketel of een warmtepomp. Is je dak gericht op het zuidoosten tot zuidwesten? Overweeg dan om een zonneboiler te installeren. Hiermee kun je tot 70% van je warmtevraag voor warm water dekken. Bijverwarmen kan dan door de ketel of warmtepomp. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Hoe ventileer ik best?

Ventilatie is belangrijk voor een goede luchtkwaliteit in huis. Het beste is om dit gecontroleerd te doen: het moet duidelijk zijn hoe verse lucht binnenkomt, hoe die zich verplaatst en waar de 'vervuilde' lucht weer naar buiten gaat. De keuze van een systeem hangt sterk af van de situatie: verbouwing of nieuwbouw. In nieuwbouw en grondige renovatie is ventileren zelfs verplicht en moet je architect of aannemer een ventilatieplan voorzien.


Heb jij ook een vraag? Mail dan naar dubo@oost-vlaanderen.be of bel naar 09 267 78 07. Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost-Vlaanderen werkt samen met MilieuAdviesWinkel als kennispartner.