BEN-gebouwen

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. 

BEN-(nieuw)bouwen (E-peil van max. E30) is vandaag al de slimste keuze! Want de extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur.

Bovendien wordt bouwen volgens de BEN-principes vanaf 2021 verplicht voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs.

Extra (financiële) voordelen: 

  • 5 jaar lang 50% korting op onroerende voorheffing bij E-peil van max. E30 
  • of 5 jaar lang 100% korting op onroerende voorheffing bij E-peil van max. E20
  • Rentevoordeel bij sommige banken via het BEN krediet

BENOveren (E-peil van max. E60) is BEter reNOveren dan gebruikelijk is. De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elke woning even energiezuinig maken als de nieuwbouwwoningen van vandaag.

Om dit te bereiken is het niet voldoende om de woningen gewoon te renoveren. Wie BENOveert, die renoveert beter dan gebruikelijk om zijn of haar woning nog energiezuiniger te maken dan wat verplicht is. 

Een geBENOveerde woning biedt vele voordelen op het vlak van leefkwaliteit, duurzaamheid, energiebesparing en onderhoud. Om de BENOvatiedoelstelling voor jouw woning na te streven, zijn er twee mogelijkheden, bekijk ze hier

Extra (financiële) voordelen (*vanaf 2016):

  • 5 jaar lang 50% korting op onroerende voorheffing na IER* bij E-peil van max. E90 
  • of 5 jaar lang 100% korting op onroerende voorheffing na IER* bij E-peil van max. E60
  • Aankoop woning: 6% verminderde registratierechten voor wie een bestaande woning koopt (als enige gezinswoning) en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch te renoveert
  • Je komt in aanmerking voor de Vlaamse premies en de premies van de netbeheerder, bekijk hier het volledig overzicht. 

*IER: dat is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil (de buitenkant van een woning) wordt (na)geïsoleerd.