Kiezen voor duurzaam wonen en bouwen betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Wie duurzaam bouwt, streeft naar een zuinig energie- en watergebruik. Duurzaam bouwen is ook rekening houden met de toegankelijkheid van de woning en de aanpasbaarheid ervan in de tijd. Bij voorkeur kies je voor duurzame en gezonde bouwmaterialen.
Duurzaam wonen hoeft zeker geen handenvol geld te kosten. Het begint met de keuze van je woonplaats en een goed ontwerp. Lees meer over duurzaam bouwen in onze brochure 'Slim bouwen, levenslang comfort'.
GRO
GRO is een handleiding die door Vlaanderen in 2017 ontwikkeld werd om in bouwprojecten een gelijklopend ambitieniveau te implementeren op vlak van duurzaamheid. De ambitie van GRO is om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte gebouwen te komen. Het principe People Planet Profit vormt de kapstok van GRO.
De handleiding werd in 2019 bijgeschaafd en verfijnd zodat de nieuwe versie van GRO nog beter voor alle bouwprojecten toegepast kan worden: kantoorgebouwen, toeristische infrastructuur, residentiele gebouwen, gemengde functies ,… onafhankelijk van de grootte van een bouwproject.
Recente ontwikkelingen en wetswijzigingen zijn verwerkt. De principes van circulaire bouwen werden sterker opgenomen: doorgedreven hergebruik van materiaal bijvoorbeeld zorgt voor bonuspunten.
Overige instrumenten
Het Vlaamse Gewest, lokale overheden en drinkwatermaatschappijen leggen, bij de bouw van een woning, een aantal richtlijnen of verplichtingen op voor de lozing van huishoudelijk afvalwater en hemelwater en voor het drinkwatercircuit. De "Waterwegwijzer bouwen en verbouwen" wil aan architecten een antwoord geven op de meest voorkomende vragen. De gids is ook gericht naar een breder publiek, zoals aannemers, loodgieters, particulieren, tuinaanleggers, enz. Omdat de "Waterwegwijzer" een praktische gids wil zijn, bevat hij ook concreet uitgewerkte voorbeelden.