Resultaten veiling groepsaankoop 2017-2018

 Oost-Vlaamse gezin kan gemiddeld 347 euro besparen op energiefactuur

De veiling van de groepsaankoop 100% groene stroom telde een groot aantal geïnteresseerden. Tijdens de gezamenlijke veiling van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen op 8 februari bracht energieleverancier ENGIE Electrabel het beste bod uit. 

Resultaten van de veiling

Op donderdag 8 februari vond de veiling plaats waaraan vier energieleveranciers deelnamen.

  • Voor de combinatie elektriciteit en gas bood ENGIE Electrabel de gezinnen de laagste prijs, met een gemiddelde besparing van 347 Euro (*).
  • Voor elektriciteit alleen kunnen de gezinnen gemiddeld 174 Euro (*) besparen bij ENGIE Electrabel.
  • Bij de veiling voor bedrijven bood ENGIE Electrabel een besparing van gemiddeld 540 Euro (*) voor de combinatie van elektriciteit en gas en 317 Euro (*) voor alleen elektriciteit. Voor beide provincies samen schreven 4.215 bedrijven, zelfstandigen en verenigingen zich in.

Uit onderzoek van de VREG(*) blijkt dat Vlaamse gezinnen van Elektriciteitsleverancier zouden veranderen als dat een besparing oplevert van gemiddeld 128 euro. Dat zou betekenen dat er deze groepsaankoop een groot potentieel ligt, gezien het veilingresultaat. 

Hoe overstappen

De deelnemers mogen ten laatste op 20 maart hun persoonlijk aanbod verwachten en kunnen dan tot en met 30 april beslissen of ze dat aanbod aanvaarden. De Provincie zorgt voor een probleemloze overstap naar de nieuwe leverancier.

Alsnog meedoen?

Wie zich alsnog wil inschrijven, kan dat doen tot en met 30 april op www.oost-vlaanderen.be/groepsaankoop of via het gratis nummer 0800 76 101.

Klimaatgezond Oost-Vlaanderen

Deze groepsaankoop sluit aan bij de ambitie van de Provincie om samen met inwoners, organisaties, steden en gemeenten, bedrijven, ... werk te maken van een klimaatgezond Oost-Vlaanderen. De Provincie wil de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dit o.a. door maximaal in te zetten op energiebesparing en productie van hernieuwbare energie.

(*) De gemiddelde besparing is berekend ten opzichte van een gewogen gemiddelde energieprijs die de vijf grotere energieleveranciers (ENGIE Electrabel, Eni, Essent, Lampiris, Luminus) momenteel vragen voor een vergelijkbaar energieaanbod. Kosten voor netwerken, distributie en belastingen zijn hier niet in meegewogen, omdat deze voor alle energiecontracten bij alle leveranciers gelijk zijn en niet door een leverancier kunnen worden beïnvloed.