Duurzame wijken

 Het ‘Netwerk Duurzame Wijken’ wil de ontwikkeling van duurzame wijken en wijkherwaardering versnellen. Daarvoor biedt ze een begeleidingstraject op maat aan in acht cases, naast de opportuniteit voor een brede kennisuitwisseling in klankbordgroepen. Deze opdracht loopt van januari 2013 tot eind juni 2014. 

Projectbegeleiding

Verspreid over de verschillende provincies werden er 8 projecten van wijkvernieuwing of wijkontwikkeling met duurzame ambities geselecteerd. Die projecten worden van nabij opgevolgd en op het terrein begeleid door de pool van experts in ‘Ecopolis en duurzaam wonen en bouwen’.

In Oost-Vlaanderen gaat dit over 'de wolspinnerij Denys' in Zulte en het project 'Stedelijk wonen aan de Leie II' in Deinze. In Vlaanderen gaat dit over 12 ambitieuze projecten. De Vlaamse Overheid zet ze in de kijker!

Op basis van de specifieke noden van de projecten wordt de juiste expertise ingezet om op verschillende momenten doorheen het project ‘advies op maat’ te geven. Het Oost-Vlaamse Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen volgt de projecten in Oost-Vlaanderen mee op.

Wil je aansluiten bij het ‘DuWoBo Netwerk Duurzame Wijken’? De klankbordgroep staat open voor iedereen met een actieve interesse in duurzame wijkprojecten.

Opdrachthouders

Het ‘Netwerk Duurzame Wijken’ is al enkele jaren actief in Vlaanderen. Dit netwerk is een initiatief van de Vlaamse Overheid in het kader van het transitieproces duurzaam wonen en bouwen (DuWoBo)

Sinds januari 2013 wordt de coördinatie van dit lerend netwerk uitgevoerd in samenwerking met Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw). VIBE heeft diverse experts met betrekking tot duurzame wijken rond zich verzameld en heeft zelf ook ruime ervaring opgebouwd in de Ecopolis-trajectbegeleiding