Lokale renovatieprojecten

De verwarming en het elektriciteitsgebruik in onze woningen is één van de belangrijkste oorzaken van de hoge CO2-uitstoot in Oost-Vlaanderen. Onze woningen zijn verouderd en zeer energieverslindend. Bovendien is het renovatietempo momenteel nog veel te laag om onze klimaatneutrale doelstelling voor 2040 te halen. Er is een inhaalbeweging nodig om onze gebouwen energiezuinig te renoveren.

Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen zet daarom sterk in op lokale renovatieprojecten. Onder de noemer 'Oost-Vlaanderen renoveert!' probeert het Steunpunt samen met de lokale besturen zoveel mogelijk gezinnen binnen eenzelfde straat, buurt of wijk aan te moedigen hun woning klimaatgezond te renoveren.

Deze lokale renovatieprojecten maken de koppeling tussen het renovatieadvies aan huis en een begeleidings- en ontzorgingstraject, waarbij particulieren ondersteund en begeleid worden in de planning en uitvoering van hun renovatiewerken door een erkend BENOvatiebegeleider. Per stad of gemeente wordt telkens een project op maat uitgewerkt waarbij de lokale besturen voor alle inwoners of specifiek in buurten of wijken kunnen inzetten op verschillende doelgroepen (jonge starters, ouderen, kansengroepen,...) en kunnen kiezen voor verschillende methodieken van begeleiding en ontzorging (individuele BENOvatiebegeleiding, groepsaankoop, begeleiding van toneelrenovatie). 

Op 4 juni 2019 was er een startontmoeting met 14 lokale besturen omvanaf 2020 nieuwe lokale renovatieprojecten op te starten. Meer info.

Op 7 februari 2020 nodigen we alle deelnemende gemeenten en steden uit voor een nieuw ontmoetingsmoment. Een uitnodiging volgt.

Van 2017 tot en met 2018 werden lokale renovatieprojecten uitgerold in Stekene, Oudenaarde, Kruisem, Lochristi, Sint-Gillis-Waas, Kruibeke en Lokeren.

Lopende projecten:

Wachtebeke renoveert!

Moerbeke renoveert!

Sint-Niklaas renoveert!

Oudenaarde renoveert!

Kruisem renoveert!

Deinze renoveert! (verwacht april 2020)

Verwacht in de loop van 2020: Lochristi, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Kruibeke, Sint-Lievens-Houtem, Geraardsbergen, Laarne, Wetteren en Wichelen.


Lees de ervaringen van het pilootproject 'Ik renoveer dus ik BEN!' in Oudenaarde, Zingem en Kruishoutem.

Vlaanderen logo

Met de steun van de Vlaamse Overheid.