Lokale renovatieprojecten

De manier waarop we verwarmen, vaak nog met fossiele brandstoffen, en de manier waarop we elektriciteit gebruiken zijn de belangrijke oorzaken van de hoge CO2-uitstoot in Oost-Vlaanderen. Onze woningen zijn verouderd en zeer energieverslindend. Het tempo waarmee we onze woningen renoveren is op dit moment nog veel te laag. Er is een inhaalbeweging nodig om de klimaatneutrale doelstelling voor 2040 te halen.

Het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen zet daarom sterk in op lokale renovatieprojecten. Onder de noemer 'Oost-Vlaanderen renoveert!' probeert het Steunpunt samen met de lokale besturen zoveel mogelijk gezinnen binnen eenzelfde straat, wijk of de hele gemeente aan te moedigen om hun woning klimaatgezond te renoveren.

Deze lokale renovatieprojecten koppelen het renovatieadvies aan huis’ van het Steunpunt aan een begeleidings- en ontzorgingstraject, waarbij particulieren ondersteund en begeleid worden in de planning en uitvoering van hun renovatiewerken door een erkend BENOvatiebegeleider. Samen met de stad of gemeente wordt telkens een project op maat uitgewerkt waarbij de lokale besturen voor al hun inwoners of specifiek in wijken kunnen inzetten op verschillende doelgroepen (jonge starters, ouderen, kansengroepen,...) en kunnen kiezen voor verschillende methodieken van begeleiding en ontzorging (individuele BENOvatiebegeleiding, een sterk wijkgerichte aanpak met groepsaankoop, begeleiding van totaalrenovatie). 

Deze lokale renovatieprojecten zijn begin 2020 opgestart in Oudenaarde, Kruisem en Deinze.

De Stad Sint-Niklaas startte eind 2019 al een ambitieus wijkrenovatieproject i.s.m. RenoseeC en het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen. In dit project wordt ook begeleiding bij totaalrenovaties aangeboden met de steun van het Vlaams Klimaatfonds. Lees meer.

Na de zomer van 2020 starten lokale renovatieprojecten ook in Wachtebeke, Geraardsbergen, Laarne, Wichelen, Sint-Gillis-Waas en Sint-Lievens-Houtem. In het najaar 2020 of begin 2021 volgen nog projecten in o.m. Moerbeke, Ninove, Denderleeuw, Lochristi, Zelzate, Stekene, Wetteren en Kruibeke.

Op 7 februari 2020 en 4 juni 2019 kwamen de deelnemende gemeenten en steden samen tijdens 2 netwerkmomenten. Meer info.

Van 2017 tot en met 2019 werden lokale renovatieprojecten uitgerold in proefprojecten in Stekene, Oudenaarde, Kruisem, Lochristi, Sint-Gillis-Waas, Kruibeke, Lokeren, Wachtebeke en Moerbeke. Dit i.s.m. energieconsulenten van de Gezinsbond, met projectsteun van het Vlaams Energie Agentschap.

Lees de ervaringen van het pilootproject 'Ik renoveer dus ik BEN!' in Oudenaarde, Zingem en Kruishoutem.

Ben je BENOvatiebegeleider, erkend door Fluvius, en wil je de projectbegeleiding van een lokaal project op jou nemen? Neem dan contact met het steunpunt via e-mail.

kaart geplande lokale renovatieprojecten

Vlaanderen logo

Met de steun van de Vlaamse Overheid.